Als bekkenoefentherapeut zie ik regelmatig zwangere vrouwen in de praktijk. Ik ervaar het nog steeds (na vele jaren) als heel bijzonder om vrouwen tijdens deze belangrijke fase van hun leven waarin zoveel gebeurt, te mogen begeleiden.
Ze maken een afspraak bij mij vanwege het pijnklachten in lage rug of bekken of hebben last van bijvoorbeeld urineverlies tijdens hoesten of niezen.
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in een lichaam. Soms ontstaan er pijnklachten tijdens draaien in bed, opstaan van de bank, (trap)lopen of staand sokken aantrekken. Deze klachten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld de veranderde beweeglijkheid van bekken of lage rug, het veranderen van je lichaamszwaartepunt, het onvoldoende aanpassen van de belasting (dat wat je doet) aan een veranderende belastbaarheid (dat wat je lichaam kan) of door te veel spanning of onvoldoende kracht van bepaalde spiergroepen.
In de behandelingen leer ik bijvoorbeeld hoe je de veranderende beweeglijkheid van lage rug en/of bekken kan opvangen, oefenen we om bepaalde spiergroepen meer te ontspannen of juist om spiergroepen te versterken. Ook gaan we heel praktisch aan de slag met je houding.
Door bewuster van je houding te zijn en daar wat dingen in aan te passen, kun je pijnklachten verminderen of voorkomen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het staan. Wanneer je bij de kassa van de supermarkt staat te wachten en het een beetje te lang duurt, krijg je soms de neiging om op 1 been te gaan hangen. Wanneer je dit probeert te voorkomen door goed op twee benen te blijven staan en je knieën van het slot te halen, kan je voorkomen dat je pijn krijgt. En wanneer je dan ook nog een beetje links/rechts wiebelt op je benen, kan je het vaak nog langer volhouden ook!
Zo zijn er nog veel meer direct toepasbare adviezen te geven over bijvoorbeeld zitten, draaien in bed, (trap)lopen of tillen.
Kortom, heb je pijnklachten tijdens je zwangerschap: loop er niet te lang mee door!
Door oefeningen en veel praktische handvatten kun je een hoop verbeteren.